SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Friday, 30 January 2015

Kelantan Dalam Perang Dunia Kedua - 1941


Pendahuluan
World War II, atau Perang Dunia ke-2, adalah tragedi dunia yang paling diingati. Peperangan ini melibatkan Kuasa Berikat menentang Kuasa Paksi, ia telah meragut lebih daripada 50 Juta nyawa dan mendatangkan kemusnahan harta benda yang dahsyat seluruh dunia. Mangsa perang ini juga masih lagi trauma dan bersedih tatkala memeori ngeri itu melintas di benak fikiran. Semenanjung Tanah Melayu juga tidak terlepas dilanda peperangan ini. Jepun yang juga negara Kuasa Paksi telah melancarkan serangan keatas Empayar British yang wujud di Asia Tenggara.

Sebelum Jepun meluaskan serangan, mereka terlebih dahulu telah menguasai China dan Korea serta beberapa negara di Asia Timur pada pertengahan 1930an. Kekuatan tentera Jepun tidak dapat ditahan, kemuncaknya mereka telah menyerang kedudukan Amerika Syarika di Lautan Pasifik yang ketika itu berpengkalan di Pearl Harbour. Ekspedisi tentera Jepun telah mara hingga ke perbatasan India. Akhirnya, kekejaman Jepun telah dihukum oleh Amerika Syarikat yang telah menggugurkan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki yang menyebabkan kemusnahan yang tidak dapat digambarkan di kedua-dua kota perindustrian Jepun itu. Natijahnya, seluruh Angkatan Jepun di Asia telah mengaku kalah dan kembali semula ke Jepun.

Hingga kini kekejaman Jepun masih dirasai, ramai penduduk Tanah Melayu dijadikan Buruh Paksa terutama dalam pembinaan Landasan Keretapi Maut yang menghubungkan Singapura hingga ke Shanghai merentasi Thailand, Laos, Vietnam hingga ke China.

Perisikan Jepun
Kejayaan Jepun menawan Tanah Melayu, khususnya di Kelantan adalah disebabkan faktor perisikan Tentera Jepun di bawah Agensi Fujiwara Kikan yang lebih dikenali sebagai F Kikan. Tani Yutaka adalah agen F Kikan yang paling dihormati dan disanjung oleh tentera Jepun hingga digelar sebagai Harimau atas keberanian beliua semasa kempen Jepun di Tanah Melayu. Keluarga Tani Yutaka telah datang dari Jepun dan tinggal di Kuala Berang, Terengganu.

Di Kelantan ada juga perisik sedemikian, antaranya Tiyoki Toda yang bermaustautin di Pulau Condong bersama-sama keluarganya. Beliau datang sebagai pegawai syarikat Oriental Mining and Co. sebuah syarikat Jepun yang mengendalikan perlombongan Besi di Temangan, Machang. Sebenarnya, orang-orag Jepun sudah tidak asing di kawasan Kelantan, Patani dan Singgora, malah orang-orang Jepun dicatatkan telah berada di alam Melayu semenjak era Kesultanan Melaka dan memainkan peranan dalam pentadbiran Siam dalam kurun ke-16 Masihi apabila Yamada Nagamasa dilantik oleh Raja Siam untuk menjadi Gabenor di Nakhon Si Thammarat pada tahun 1630. Ringkasnya, Jepun sudah bertapak di Semenanjung Tanah Melayu semenjak ratusan tahun.

Oriental Mining and Co. memainkan peranan sebagai agen perisik Jepun di Kelantan dengan beroperasi sekitar Temanga, mereka membawa jentera perlombongan yang direka khusus tidak seperti mana jentera British. Selaku syarikat perlombongan, mereka mendapat akses untuk menggunakan kemudahan keretapi dan pelabuhan di Tumpat. Perkara ini jelas tidak disedari oleh British, kerana syarikat tersebut hanya diberi kebenaran untuk melombong dalam tempoh enam bulan setiap tahun, masa yang ada sememangnya dimanfaatkan sepenuhnya oleh perisik-perisik.

Serangan Jepun
Terdapat sesetengah cerita yang disampaikan secara lisan, sebelum serangan dilancarkan oleh tentera Jepun ke atas Kelantan, perisik Jepun telah menyampaikan pesan agar jiran-jiran yang mereka senangi untuk berkubu di bawah rumah dengan menggali tanah. Ada yang mengikut dan ada tidak mengendahkan pesanan tersebut kerana mereka menyangka itu adalah jenaka dari perisik tersebut.

8 Disember 1941, tentera Jepun telah melancarkan serangan mengejut ke atas Kota Bharu dengan Pantai Pak Amat menjadi lokasi pertempuran hebat yang paling diingati Jepun dan British. Pada Jun 1941, Lt. Jeneral Percival memutuskan untuk memindahkan Briged India ke-8 di Kota Bharu ke Selatan melalui jalan keretapi dengan menggantikan pasukan 4/19 Hyderabad namun ia tidak berlaku sedemikian, justeru pertahanan di Kelantan telah menjadi lemah.

Laporan Lt.Jeneral Percival tentang pertahanan di Kelantan

Perkara ini mungkin disedari oleh Jepun kerana itu mereka tidak menyerang Singapura terlebih dahulu, sebaliknya melancarkan serangan ke atas Tanah Melayu melalui Kota Bharu. Tindakan Jepun ini ternyata memberi kejutan kepada British. Dalam masa satu hari sahaja Kelantan telah berjaya menawan Kelantan dan terus mara ke arah Selatan. Ketika itu di Kelantan sudah wujud beberapa airstrip untuk operasi tentera udara British, antaranya di Pengkalan Chepa, Lalang Luas, dan Gong Kedak. Namun kerana tersilap percaturan, British tidak dapat menangkis serangan Jepun di Kota Bharu.

Pergerakan Tentera Jepun semasa serangan keatas KB


Situasi di Kelantan semasa diserang
Pada masa serangan Jepun, almarhum Paduka Sri Sultan Ismail I memerintah Kelantan. Baginda tidak melarikan diri dan tetap berada di Kelantan. Apabila Jepun menghalau British, mereka telah memperkenalkan Sistem Pemerintahan Gabenor dengan istilah Jepun Cakan Ka Kaka. 1941-1942, Kelantan telah menerima dua orang Gabenor dari Tentera Jepun iaitu:
  1. Yashushi Sunakawa 
  2. Kukiro Fujisawa
18 Oktober 1943, Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis telah diletakkan dibawah pentadbiran Thai oleh Jepun sebagai memenuhi perjanjian sulit mereka dengan pihak Siam. Sepanjang tempoh tersebut, Kelantan telah menerima dua orang pesuruhjaya tentera Thai iaitu:
  1. First LT.  Charm Charam Chaichan
  2. R.T. Thaivin Rawan
1 Januari 1944, Majlis Montri Spa atau Majlis Mesyuarat Negeri yang sinonim dalam Bahasa Melayu mula berkuatkuasa. Baginda Sultan Ismail sendiri yang menjadi pengerusi Montri Spa ini. Lima hari kemudian, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri yang ditutup oleh Jepun telah dibuka semula dan pegawai-pegawainya telah diarahkan bertugas semula sepertimana sebelum perang.

Kehidupan di Kelantan ketika era Perang Dunia keDua tidak begitu tertekan, kerana Jepun tidak mentadbir secara mutlak keatas Kelantan, kerana negeri ini diletakkan dalam pentadbiran Thailand. Namun, ada juga kisah gadis dan para wanita diculik oleh tentera Jepun, manakala para pemuda dan belia dijadikan buruh paksa. Catuan makanan juga berlaku, keranan Jepun mengambil semua hasil tanaman. Selain itu, banyak aktiviti rahsia Jepun dijalankan di pedalaman Kelantan terutama di kawasan yang telah diterokai British seperti di Kuala Krai dan Gua Musang.

Jepun Menyerah Kalah
1945, Jepun telah menyerah kalah secara mengejut ekoran serangan bom atom dari udara oleh tentera Amerika Syarikat ke atas Hiroshima dan Nagasaki dan meninggalkan Tanah Melayu dengan serta merta. Tidak diketahui atas perjanjian apa, Perjanjian Bangkok 1909 dikuatkuasakan semula ke atas Negeri-negeri Melayu tidak Bersekutu, malah Thailand juga terlepas dari perbicaraan diatas pengelibatan mereka dengan Jepun.

Sebaik Jepun mengisytihar mereka meletak senjata, Parti Komunis Malaya telah menduduki bandar-bandar besar di Semenanjung dan telah bertindak ganas keatas individu dan kumpulan yang dipercayai sebagai tali barut Jepun. Seminggu kemudian barulah British kembali semula dan meredakan keganasan Komunis dengan bantuan Tentera Australia.

Suasana pada 8/12/1941 di Pantai Pak Amat, Kota Bharu

Suasana Pantai Pak Amat, Kota Bharu pada masa kini


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...