SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Monday, 14 July 2014

Hubungan Palestin dengan Nazi ketika Perang Dunia ke-2


Footage ini telah menjadi viral buat sekian masa di Malaysia. Ianya adalah berkenaan tentang hubungan Palestin dengan Jerman ketika era Perang Dunia ke-2. Palestin telah diwakili oleh Mufti Besar Baitulmaqdis ketika itu Syeikh Amin al-Husaini dengan Adolf Hitler.

Di Facebook contohnya, ianya telah disiarkan oleh D' Nik Hua IV Funny melalui akaun beliau. Jelas dalam klip tersebut, begitu erat hubungan mereka berdua. 15 tahun dahulu, dunia ini memandang Nazi dan Hitler sebagai sebuah Kuasa Jahat yang hingga kini terasa kezaliman yang mereka lakukan ketika Perang Dunia. 

Tetapi ianya tidak berlaku pada masa sekarang. Generasi kini melihat Nazi dan Hitler sebagai "Hero" dalam membasmi Yahudi. Mungkin kerana dihimpit dengan rasa simpati kepada rakyat Palestin dan kita tidak boleh melakukan satu tindakan fizikal yang berkesan telah menyebabkan generasi kini mengkaji dan mencari maklumat mengenai Yahudi, dan kini kita ditemukan dengan footage sebegini. Maka  Di tambah pula satu pendedahan melalui Utusan Malaysia 19/5/2006 seperti berikut:

Adolf Hitler tubuhkan divisyen tentera Islam
Susunan: SITI AINIZA KAMSARI 
Satu pendedahan yang agak menggemparkan muncul baru-baru ini apabila Institut Kajian Aero dan Angkasa Malaysia (IKAM) menemui fakta-fakta menarik di sebalik kajian IKAM terhadap data sejarah Operasi Divisyen Hanzar! 
Pendedahan itu menimbulkan kekeliruan mengenai siapakah sebenarnya Adolf Hitler? Dalam banyak catatan sejarah, tidak ada yang positif bagi menggambarkan pemimpin Jerman semasa Perang Dunia Kedua ini. Bukan sahaja negatif malah namanya masih dicaci sehingga hari ini kerana tragedi holocaust. Jutaan orang Yahudi mati dipercayai kononnya angkara perintah Hitler. 
Bagaimanapun, sesuatu yang menghairankan sebaliknya terjadi. Hitler didapati masih mempunyai nilai toleransi yang tinggi dengan membenarkan penubuhan beberapa divisyen tentera beragama Islam di dalam kem atau menjadi sebahagian daripada bala tentera nazi Jerman. 
Menurut Jeneral Leon Degrelle, seorang komander divisyen Waften SS (askar rakyat) Jerman, ada tiga divisyen Waffen SS yang 90 peratus anggotanya beragama Islam. Jumlah anggota dalam ketiga-tiga divisyen ini pula berjumlah 60,000 orang. 
Antara tiga divisyen tentera beragama Islam Waffen SS ini, divisyen tentera paling terkenal adalah Divisyen ke-13 Waffen SS Hanzar. Divisyen ini beroperasi di Balkan dengan 90 peratus anggotanya berbangsa Albania, Bosnia dan Croatia yang beragama Islam. Bakinya orang Croat beragama Kristian Katolik yang berjumlah 21,000 orang. 
Operasi Divisyen Hanzar mendapat perhatian IKAM kerana ia sesuatu yang sangat unik dan menakjubkan. Operasi tentera udara sukarela Croatia berjaya menembak jatuh hampir 300 kapal terbang tentera udara Rusia (komunis) sedangkan kapal terbang mereka yang dimusnahkan tentera udara Rusia kurang daripada 10 pesawat ketika Perang Dunia Kedua tercetus di Balkan. 
Hanzar adalah perkataan Arab, Bosnia dan Croatia yang bermaksud parang. Parang hanzar ini dipilih sebagai nama rasmi dan juga simbol bagi Divisyen ke-13 Waffen SS. 
Pakaian rasmi Divisyen Hanzar pula sama seperti pakaian rasmi Waffen SS yang lain. Cuma bezanya, anggota tentera Divisyen Hanzar memakai tarbus. Dari segi persenjataan, anggota pasukan ini juga dilengkapkan dengan senjata seperti anggota Waffen SS lain. 
Namun IKAM mendapati apa yang lebih menarik ialah terdapat seorang tokoh Islam yang mampu menjalinkan hubungan baik dengan Hitler. Dia turut berperanan sebagai pemimpin Divisyen Hanzar. 
Beliau ialah Mufti Besar Baitulmaqdis, Haji Amin Al Husseini. Beliau ialah pemimpin yang berpengaruh di Wilayah Arab terutama di kalangan pemimpin Arab Palestin. 
Sepanjang Perang Dunia Kedua itu, Amin Al Husseini menetap di Jerman bagi menentukan pembentukan koordinasi antara fahaman Nazi dan polisi Arab sehingga membawa kepada pembentukan Divisyen Hanzar pada Februari 1943. 
Divisyen Hanzar dihantar mengikuti latihan ketenteraan di Perancis sebaik sahaja penubuhannya. Ia mula beroperasi di Balkan pada Februari 1944. Divisyen ini beroperasi dengan jayanya menentang gerila komunis Partisan pimpinan Josip Broz Tito dan juga tentera Rusia. 
Walaupun jawatan Muftinya dilantik oleh kerajaan British yang ketika itu menjajah Palestin, namun Amin Al Husseini merupakan seorang yang sangat membela Islam. Beliau juga bertanggungjawab menyekat kemaraan dan kemasukan beramai-ramai Yahudi ke Eropah setelah kaum itu gagal di sekat memasuki wilayah Palestin. 
Generasi sekarang hanya mengenali Hitler namun ketokohan Amin Husseini sebagai pejuang Islam pada Perang Dunia Kedua sangat jarang diketahui. Malah beliau seorang yang banyak berjasa menggerakkan kebangkitan orang Islam selepas kekalahan kerajaan Uthmaniah (Ottoman) di Palestin diikuti Mesir dan Iraq. 
Malah beliau merupakan mentor perjuangan kepada pemimpin Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), Allahyarham Yassier Arafat dan ketua pemimpin dan pejuang Islam yang lain.
Walaupun ada laman web yang memburuk-burukkan nama Amin Al Husseini kerana dituduh terlibat dalam pembunuhan orang Kristian di Balkan namun paparan gambar sepanjang hayat beliau jelas menunjukkan tokoh ini mampu menerokai hubungan antarabangsa yang cukup luar biasa terutama berjaya menjalinkan satu hubungan dengan Hitler. 
Presiden IKAM, Norul Ridzuan Zakaria berkata, adalah satu isu yang sangat menarik apabila Hitler memberikan persetujuan untuk menubuhkan Divisyen Hanzar dan toleransinya terhadap kegiatan anggota divisyen berkenaan yang majoritinya terdiri daripada orang Islam. 
“Sebelum ini begitu banyak fakta menjelaskan bahawa Hitler adalah seorang diktator yang kejam dan tidak bertoleransi terhadap keagamaan, apa tah lagi Islam,” katanya dalam satu rencana yang disiarkan dalam sebuah akhbar tempatan baru-baru ini. 
Menurut Norul Ridzuan, setiap batalion atau rejimen dalam Divisyen Hanzar akan dilengkapi seorang imam dan seorang guru agama yang bertugas untuk memastikan setiap anggota divisyen ini terus mengekalkan cara hidup sebagai muslim. 
“Di samping itu, divisyen ini kerap menerima kunjungan Mufti Baitulmaqdis Imam Amin Al-Husseini yang melengkapkan pengisian rohani anggota divisyen ini,” katanya. 
Sebagaimana fakta sejarah merekodkan kekalahan tentera-tentera Nazi dalam Perang Dunia Kedua itu, begitu juga nasib yang diterima oleh tentera Divisyen Hanzar yang terpaksa menyerah diri pada Mei 1945 apabila pasukan tentera Jerman berundur dari Balkan. Lebih malang lagi kesemua mereka kemudian dibunuh oleh diktator Tito yang disokong oleh British dan Rusia. 
Mungkin satu semakan semula sejarah Hitler perlu dibuat. Ini kerana hubungan baik Hitler dan Amin Al Husseini tentunya tidak terhad atas kepentingan politik dan mengembangkan pengaruh masing-masing. 
Pasti masih ada sesuatu yang telah disembunyikan daripada pengetahuan umum di sebalik Hitler yang sering diburukkan dengan holocaustnya itu. Benarkah beliau sekejam itu? 
Persoalan ini ditimbulkan oleh Pesiden Iran, Ahmadinejad baru-baru ini mengenai sejauh mana kebenaran holocaust. Ujar pemimpin itu, jika benar ia wujud maka itu sepatutnya menjadi dosa orang Eropah. 
“Tetapi mengapa rakyat Palestin dan umat Islam yang terpaksa menanggungnya. Namun, kita meyakini Barat sebenarnya telah berjaya diperalatkan oleh Yahudi untuk menghancurkan negara Islam demi kelangsungan rejim dan puak Israel,” katanya.

Footage dan Artikel dari Utusan ini cukup mengkagumkan kita dan ada mula menyanjung Hitler sebagai orang yang membela Islam dan mengecam serta membenci Yahudi dan paling terkesan dengan info grafik seperti ini :Sedarkah kita bahawa ketika sebelum Perang Dunia ke-2, Palestin telah dijajah oleh British setelah Empayar Turki Uthmaniyah tumbang ketika tamat Perang Dunia Pertama pada 1918. Pada tahun tersebut juga imigran Yahudi berbondong-bondong memasuki Jerusalem yang waktu itu dikenali sebagai Palestin. Sudah pasti perakara ini tidak disenangi oleh penduduk-penduduk asal Palestin pada masa itu.

Sebelum tercetusnya Perang Dunia Pertama, Palestin yang menempatkan Baitulmaqdis dan Masjid Al-Aqsa merupakan satu kawasan di bawah Empayar Turki Uthmaniyah. Yahudi sentiasa ingin kembali semula ke Jerusalem kerana beranggapan itu adalah Promissed Land kepada mereka. Di bawah gerakan Zionis yang diasaskan oleh Theodore Herzl sedaya upaya untuk memasuki Palestin. 

Pelbagai cara dan taktik digunakan oleh Herzl namun Khalifah ketika itu, Sultan Abdul Hamid II  menolak segala permintaan dan kesediaan Yahudi-Zionis, hinggalah naiknya Mustafa Kamal Attaturk.


Semenjak kejatuhan Empayar Turki inilah, Palestin menjadi tanah jajahan Empayar British. Bila situasi ini berlaku, pasti penduduk asal akan menentang sesuatu yang mereka tidak rela. Dalam Perang Dunia Pertama, Turki merupakan sekutu utama kepada Jerman, justeru apabila berlakunya Perang Dunia Kedua, penduduk Palestin pastinya tidak akan menyokong British. 

Kerana itu, kerjasama erat boleh dijalinkan antara Jerman dan Palestin serta negara-negara Balkan yang juga merupakan sebahagian bekas Empayar Turki Uthmaniyah. Jerman juga boleh bertolak ansur dengan Muslim kerana Dunia Islam telah membantu mereka ketika era Perang Dunia Pertama. 

Ini adalah sedikit maklumat untuk menjelaskan bagaimana Dunia Islam boleh berkerjasama dengan Jerman ketika Era Perang Dunia ke Dua... Ianya bukanlah kerana Dunia Islam mahu menakluk Dunia, tetapi ianya lebih kepada menentang pendudukan British ke atas Tanah Para Nabi. 

Kami berharap, agar masayarakat sedar akan perkara ini. Jangan kita mengagungkan Fahaman Nazi kerana mereka pernah membela Islam, sedangkan mereka pada masa itu mencari sokongan dari Dunia Islam yang  ketika itu menguasai hampir separuh dari Eropah Barat.

Sekian... Wallahualam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...