SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Thursday, 24 July 2014

Pokok Yahudi

Sudah lebih Dua Minggu Gaza diserang oleh Israel. Angka korban juga kian meningkat dengan rakyat Palestin yang paling ramai terkorban. Pada saat ini Tentera Darat Israel telah ditentang hebat oleh Bridged AlQassam di sempadan Gaza-Israel. 

Bridged AlQassam ini adalah salah satu sayap tentera dalam Pasukan Hamas dan mereka mempunyai beberapa Bridged lagi yang belum terlibat secara langsung dalam peperangan kali ini. Pihak Israel pula telah menggerakkan Tentera Udara dan Tentera Darat. 

Kejayaan demi kejayaan AlQassam telah menggerunkan askar-askar Israel hingga ada anggota tentera mereka menembak kaki sendiri untuk mengelak dihantar ke medan perang, selain itu kehebatan AlQassam juga telah menjadi igauan kepada setiap askar Israel kerana itu kini mereka melakukan serangan secara rambang.

Sebenarnya, ketakutan askar Israel ini telah disabdakan oleh Rasulullah s.a.w. seperti diriwayatkan oleh Imam Bukhari, Muslim dan al-Tirmidzi bermaksud:

Tidak akan berlaku hari kiamat sehinggalah orang-orang Islam akan memerangi Yahudi. Orang-orang Islam akan memerangi (membunuh) Yahudi dan mereka akan bersembunyi di sebalik batu-batu dan pokok-pokok. (Ketika itu) Batu dan Pokok akan bersuara "Wahai Muslim! Wahai Hamba Allah! di belakang ku ini ada Yahudi, marilah bunuhnya", kecuali Pokok Qarqhad (yang tidak bersuara), kerana sesungguhnya ia merupakan pokok Yahudi. 
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim dalam Shahih Jami As-Shaghir no. 7414)

Apa itu Pokok Gharqad


Pokok Gharqad


Lycium Ferocissimum adalah nama saintifiknya dan ia dalam keluarga Solanaceae. Ia tumbuh melata di benua Afrika dan telah ditanam di Australia dan New Zealand. Pokok ini sebenarnya sejenis pokok berduri yang dikategorikan sebagai beracun. Ia mempunyai buah yang seakan-akan tomato tetapi kecil dengan saiz diameter 1cm. Bunganya pula berwarna putih dengan tompok berwarna ungu. 

Di kalangan bangsa Arab ia bernama Awsaj tetapi lebih dikenali sebagai Gharqad. Di Israel, Jewish National Fund adalah satu badan yang giat menjalankan aktiviti berkaitan dengan penanaman pokok ini dan segala perkembangan serta pengumpulan dana dihebahkan melalui www.jnf.org, satu laporan dari laman ini menyatakan mereka telah berjaya menanam 220 juta batang pokok Gharqad disamping projek-projek lain. Mereka menanam pokok ini dibawah nama Kempen Menghijaukan Bumi dan cuba menipu dunia tentang apa yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w.

Dari hadis Nabi s.a.w. ini juga kita sudah diberitahu, suatu hari nanti Israel ini akan dikalahkan, walaupun Dajjal tiba sekalipun mereka tetap akan kalah. Subhanallah sesungguh Allah itu Benar dan Nabi Muhammad itu juga benar..... 

Kuatkan tekad, gandakan usaha. Kejayaan bersama-sama dengan orang-orang beriman.Bacaan lain mengenai Pokok Yahudi:
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...