SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Saturday, 24 October 2015

Keris Majapahit, Keris Kebesaran Sultan Iskandar

Contoh Keris Majapahit

Pendahuluan
Rata-rata pengamat sejarah Kelantan menyatakan pendapat mereka bahawa hubungan Kelantan-Majapahit adalah sebagai satu "sejarah yang dipadam". Nagarakartagama, sebuah catatan ulung bagi empayar Majapahit ada menyebut bahawa negeri Kelantan juga termasuk dalam wilayah talasokrasi mereka. Satu hal yang dinafikan dengan keras tentang maklumat dari Riwayat Tradisi Kelantan bahawa Kelantan suatu ketika dahulu pernah menjadi pusat bagi empayar Majapahit yang dikenali sebagai Majapahit II. Fungsi pusat kedua ini adalah untuk menangkis serangan daripada Champa dan Siam dan juga sebagai pusat bagi kerajaan Majapahit untuk mengawal segala aktiviti di Semenanjung sewaktu zaman kekuasaan mereka. Usah beleber panjang, artikel kali ini adalah untuk merungkai bagaimana sepucuk keris yang menjadi pakai kebesaran bagi Sultan Iskandar dinamakan sebagai Keris Majapahit. 

Keris
Kamus Dewan mendefinisi keris sebagai senjata bermata dua yang tajam sama ada lurus atau berkelok-kelok Bambang Harsrinuksmo dalam Ensiklopedia Keris menyatakan sesuatu senjata layak menjadi keris apabila:
  1. Matanya terbahagi kepada dua iaitu bilah dan ganja. Bilah adalah fizikal keris itu sendiri, manakala ganja adalah bahagian seperti cicak yang boleh diasingkan daripada bilah keris. Fungsinya adalah untuk menahan dan mengunci tikaman lawan. 
  2. Panjang bilah adalah antara 33cm - 38cm, namun terdapat keris menjangkau panjang sehingga 64cm.
  3. Bilahnya ditempa daripada dua jenis logam bagi membentuk corak unik pada mata keris yang disebut sebagai Pamor. 
Bagi masyarakat Kelantan yang masih memahami dan mengenal akan perkataan كريس, maka berikut adalah penghuraiannya:

Kaf - Keramat
Ia adalah pengiktirafan yang melambang status pemakai keris. Bagi pemakai keris pula, ia bukanlah semata-mata satu senjata biasa, jika tidak keris tidak akan diukir dengan indah baik pada bilah dan ganja serta sarung dan hulunya. Sekiranya untuk keselamatan diri adalah lebih baik dilengkapi dengan pedang atau parang yang lebih panjang.

Ra - Rahsia
Setiap ukiran pada keseluruhan fizikal keris, tersimpan dan terselit rahsia tertentu dan hanya difahami oleh pemilik serta penempanya sahaja. Ukiran pada keris tidak mempunyai persamaan antara dengan keris lain. Sekiranya ada duplikasi, maka ia bukan keris asli yang sesuai dijadikan perhiasan semata.

Ya dan Sin - Yang Satu
Ini adalah perlambangan fizikal keris kepada keteguhan kepada ajaran Islam yang metauhidkan Allah s.w.t. Antara peringatan kepada Allah yang diterakan pada keris adalah pada bilangan lok yang sentiasa dalam jumlah ganjil misalnya lok 5 dan 7 yang nyata jelas mengingatkan pemakainya kepada solat 5 waktu dan 7 itu adalah peringatan kepada waktu solat yang 5 dan bilangan tawaf yang tujuh.

Merupakan pemerintah yang memerintah Kelantan selepas Sultan Sadik Muhammad Shah. Baginda Sultan Iskandar mengasaskan Empayar Majapahit II yang berpusat di Kota Mahligai. Nama sebenar baginda ialah Kemas Jiwa. Baginda pernah berkahwin dengan Ratu Suhita, pemerintah Majapahit (1427-1447) dan baginda dianugerahkan seorang puteri. Di Majapahit I, baginda diberi gelaran Bhre Parameshwara Sang Aji Jaya Ningrat. Baginda terpaksa bercerai dengan Ratu Suhita kerana dilantik sebagai Sultan Kelantan pada tahun 1429. Baginda menamakan kerajaan baru yang didirikan sempena nama kerajaan isterinya yang berpusat di Jawa Timur itu. Keris kebesaran kerajaannya juga dinamakan Keris Majapahit.

Pemerintahan baginda Sultan Iskandar di Kelantan telah berakhir pada tahun 1465 Masihi kerana dibinasakan oleh Angkatan Perang Siam (Thai), dikatakan lebih 100,000 rakyat Kelantan telah dapat ditawan dan dibawa ke negeri Siam, menyebabkan baginda melarikan diri ke Champa, Vietnam. Baginda telah mangkat pada tahun 1467 dan dimakamkan di Vijaya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...