SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Tuesday, 27 October 2015

Kijang dalam masyarakat Kelantan

Kijang 

Pendahuluan
Allah s.w.t menjadikan bumi ini dihuni oleh pelbagai makhluk yang dibahagikan oleh ahli biologi kepada dua komponen iaitu Flora dan Fauna. Flora mewakili segala jenis tumbuh-tumbuhan, manakala Fauna pula mewakili haiwan. Kedua-dua komponen ini amat rapat dengan kehidupan manusia, malah penggunaan haiwan dan tumbuhan dalam kehidupan menjadi indikator tahap kemajuan yang dicapai oleh sesebuah ketamadunan. Pentingnya haiwan dalam kehidupan manusia menyebabkan ianya dipuja, didewakan malah disembah ibarat Tuhan oleh segelintir manusia sehingga Allah s.w.t. murka dengan perbuatan manusia tersebut, dan ianya dinyatakan dengan jelas dalam Kitab Suci al-Quran. Jelas disini, haiwan adalah hidupan yang penting dalam kehidupan manusia malah ianya amat rapat dengan manusia itu sendiri.

Jata Negeri
Kebanyakkan lambang rasmi kerajaan-kerajaan dunia hari ini menggunakan imej haiwan sebagai lambang rasmi negara masing-masing. Haiwan yang kerap digunakan adalah Singa, Harimau, Gajah, Kuda, Ular, dan Helang. Malaysia contohnya, menggunakan imej Harimau Malaya sebagai lambang rasmi kerajaan. Ia melambangkan keberanian dan ketegasan dan kecekalan yang mencerminkan kedaulatan negara kita.

Negeri-negeri di Malaysia pula mempunyai perlambangan haiwan masing-masing dengan Pelanduk untuk Melaka, Gajah untuk Pahang, Kijang untuk Kelantan dan Kenyalang untuk Sarawak. Setiap haiwan ini mempunyai kisah tersendiri yang terkait dengan negeri-negeri yang diwakili, kisah Kijang dengan Kelantan mempunyai maksud yang tersendiri. 

Penggunaan imej Kijang sebagai lambang negeri rasmi negeri Kelantan mula diguna pakai sewaktu negeri ini dibawah pemerintahan KDYMM Sultan Ismail 1920-1944. Sewaktu pemerintahan baginda, Kelantan telah menjalani tranformasi yang drastik sebagai sebuah kerajaan konservatif kepada kerajaan moden dengan pengenalan struktur Beraja mengikut Empayar DiRaja British. Selain itu, pensejarahan Kelantan juga dilakukan pada masa pemerintahan baginda. 

Kijang digunakan sebagai lambang negeri Kelantan berikutan kekaguman almarhum Sultan Ismail terhadap ketokohan Che Siti Wan Kembang dalam mempertahankan negeri Kelantan pada masa silam. Kehebatan Che Siti juga meniti dibibir seluruh rakyat Kelantan dan diperturunkan secara turun temurun, malah hingga kini lagenda ini terus menjadi kekaguman buat sekalian rakyat Kelantan.

Kasturi
Che Siti Wan Kembang bukan sengaja menjadikan kijang sebagai haiwan kesayangannya, dan jika diperkirakan secara logik akal kucing adalah lebih dekat dengan manusia malah ia lebih jinak serta manja dan sifat ini tidak terdapat pada Kijang. Pengamal Rawatan Tradisional menyatakan bahawa Kijang ini mempunyai khasiat untuk kesihatan manusia, iaitu kasturi.

Kasturi merupakan wangian yang terbaik di dunia,kehebatan haruman kasturi telah diperkatakan sejak zaman berzaman, Kita biasa mendengar,apa sahaja yang berbau wangi akan dikatakan seharum kasturi,ia mudah ditemui pada bait-baik puisi,kisah-kisah romantis,lagu-lagu,epik-epik cinta dan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW sendiri.

Nabi Muhammad SAW bersabda:

“Sebaik-baik harum-haruman (buat kamu) ialah misk/kasturi.” 
(Shahih riwayat Ahmad, Muslim, Abu Dawud, Nasa’i dari jalan Abu Said al Khudriy).

Terdapat beberapa riwayat yang jelas tentang perkaitan antara wangi-wangian itu dengan nikmat di syurga. Imam Ibnu Qayyim r.a.h pernah menulis:

"Sesungguhnya Allah swt telah memperlihatkan kepada para hambaNya di dunia ini akan beberapa kesan yang berupa ciri-ciri syurga, Sebagai contohnya bau-bauan yang wangi dan sedap, kedinginan, pemandangan yang indah, buah-buahan yang baik-baik, segala nikmat kesukaan dan kesenangan."

ABU Hurairah berkata:
"Ya Rasulullah SAW,daripada apakah dibuat syurga itu?
 Jawab Baginda:
"Daripada air." 
 Kami bertanya:
"Beritakan mengenai bangunan syurga!"
 Jawab Rasulullah bermaksud:
"satu bata daripada emas dan satu bata lagi daripada perak dan lantainya kasturi yang semerbak harum, tanahnya dari zafaran, kerikilnya mutiara dan vakut.
(Hadis riwayat Al-Bazzar).

Dalam sebuah hadis lain diceritakan bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud:

"Tanah syurga itu licin putih, kasturi murni." (Hadis riwayat Muslim).

Harumnya bau syurga ini dapat dicium dari jarak perjalanan 100 tahun.

Bagaimanakah haruman kasturi ini sampai ke dunia?

Mengikut rujukan pengarang Kitab Iq Al-Alqaa dan juga Kitab Jaami Karaamat Al-Aliyaa, sesungguhnya ketika Nabi Adam A.S diturunkan ke bumi,baginda telah diziarahi oleh seekor kijang betina, lalu Nabi Adam A.S telah menghadiahkan kijang tersebut secebis daun dari syurga, dengan izin Allah SWT menjadikan kijang itu berbau harum seharum kasturi.

Pada hari ini,keturunan/nasab kijang tersebut telah menghasilkan wangian kasturi yang tumbuh di bahagian bawah perut kijang jantan dipanggil bintil kasturi (musk deer gland/pods). Manusia memproses kasturi tersebut untuk dijadikan minyak wangi dan ubat-ubatan. Kasturi daripada Kijang merupakan hasil daripada haiwan yang paling mahal di dunia.

Ini adalah sebab kenapa KIJANG menjadi haiwan belaan Che Siti Wan Kembang, hal baik elok untuk kita amalkan.

WALLAHUALAM

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...