SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Wednesday, 16 March 2016

SEBALIK DANAU TO’UBAN & MASJID BRUNEI | Siri Orang Kito


Pendahuluan
Suatu masa dahulu Danau To’Uban terkenal sebagai antara destinasi pelancongan yang terletak dalam jajahan Pasir Mas, Kelantan. Namun agak menyedihkan ia kini seolah dilupakan, walhal lokasi ini mempunyai pemandangan unik juga mempunyai kisah yang tersendiri. Meskipun ia kini bukan lagi lokasi tumpuan pelancong, kisah yang berkaitan dengan danau ini sering diperkatakan terutama dalam media sosial dikalangan peminat-peminat kisah mistik.

Danau To’ Uban
Ia berada dalam kampung To’ Uban, 20 kilometer dari bandar Pasir Mas. Asalnya kawasan ini merupakan kawasan sawah padi dengan satu alur sungai yang agak sempit berfungsi sebagai tempat untuk menakung air semata-mata. Bagaimanapun, akibat kekerapan hujan  menyebabkan Sungai Cegor di Tanah Merah terus mengalir melalui beberapa saliran menyebabkan kawasan tersebut tidak mampu menampung air yang melimpah lantas mengalir ke pintu Gate air di Kampung To’ Uban. Pintu gate air yang selalu dibuka bagi menghalang air dari melimpah tebing, bagaimanapun ia telah menjejaskan kawasan tersebut hingga menyebabkan tebing sungai runtuh dan air memenuhi kawasan sawah tersebut dan terbentuklah danau yang dapat kita lihat pada masa sekarang. 

Masjid Brunei
Ia terletak di tebing Danau To’ Uban dengan lokasi yang lebih tepat di Rong Chenok, Pasir Mas Kelantan. Kedudukannya agak tersorok di hujung jalan kampung, namun  ia masih dikunjungi oleh mereka yang mengetahui kisah terbinanya masjid tersebut. Pada awalnya tidak ramai yang mengetahui tentang masjid ini kecuali penduduk sekitar, namun setelah lebih 20 taun pembinaannya, ia mula terkenal kerana ada kaitan dengan Sultan Brunei. 

Masjid ini dibina berserta dengan sebuah madrasah atas nama Almarhum Sultan Omar ‘Ali Saifuddin, ayahanda kepada Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan Brunei yang sedang memerintah, ia dirasmikan oleh Sultan Ismail Petra pada 23 Januari 1992. 

Pembinaan masjid ini sebenarnya adalah atas usaha penduduk sekitar Rong Chenok dan AJK Masjid yang terlibat. Kekurangan sumber keewangan telah mendorong mereka mengutus sepucuk surat kepada Kerajaan Brunei yang terkenal sebagai pemurah terutama sekali dalam hal berkaitan dengan agama Islam. Takdir Allah s.w.t, permintaan penduduk Rong Chenok telah diperkenankan oleh Sultan Brunei, dan bersetuju untuk menanggung keseluruhan kos pembinaan masjid tersebut dan ia termasuk sebagai antara harta yang diniatkan wakaf oleh baginda. Mengenangkan sikap pemurah Sultan Brunei itu, masjid tersebut telah dinamakan sebagai Masjid Brunei Darulsalam.

Masjid ini telah diwakafkan oleh Sultan Haji Hassanal Bolkiah kepada Madrasah Tahfiz Rong Chenok. Tiada misteri sebalik pembinaan masjid ini sebenarnya, melainkan kawasan ini suatu masa dahulu merupakan antara tempat leluhur Wali Songo bernama Sayyid Hussien Jamadil Kubra, individu yang menyebarkan dakwah Islamiah seluruh nusantara termasuk ke Broneo, khususnya Brunei melalui anak lelaki beliau. Sayyid Hussien juga merupakan sosok yang penting dalam memahami Kesultanan Kelantan dan Champa serta Jawa kerana putera dan puterinya memainkan peranan penting dalam perkembangan kerajaan-kerajaan tersebut. 

Masjid ini memilik keunikan tersendiri, malah pada suatu masa ia kelihatan terapung dan berkilau warna keemasan dikala waktu dinihari dan senja lantaran ianya berwarna putih dan ia mampu memantulkan cahaya matahari pada waktu-waktu yang tersebut. Selain itu, persekitaran sekeliling masjid juga mendamaikan dan amat bertepatan menjadi lokasi untuk beribadah kerana ia jauh dari kesibukan manusia.

[PESANAN]

Masjid Brunei Darulsalam di Rong Chenok bukan dibina atas pekara mistik, ia dibina untuk tujuan diimarahkan. Jauhi dari amalan syirik kerana ia adalah DOSA BESAR dan amat di cela Allah s.w.t.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...