SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Wednesday, 31 December 2014

Wak Pivot dan Anak Muda [Bah Kuning 2014]

Pagi yang hiba. Situasi berlaku disalah sebuah stesen minyak area gombak sewaktu wak sedang mengisi minyak kereta. Wak ternampak seorang pemuda menaiki moto EX5 nombor pendaftaran DBB ***1 nak isi petrol RON 95.

Pada tempat duduk di ikatnya sekampit beras 10kg. Dalam bakul motor kelihatan beberapa tin sardin, gula dan biskut. Selepas di isi tank EX5 dengan penuh beliau menuang lebihan petrol kedalam botol air mineral besar. Lantas wak berfikiran anak muda ini mesti nak jalan jauh. Lalu wak menyapa beliau:

Wak: dik nak kemana bawak beras dan makanan tu?
Anak muda: nak balik kuala krai kelantan. Nak bagi beras dan makanan kat 'mek' dikampung.
Wak: naik motor ni?
Anak muda: ye boh. Kawasan Rumah kito tenggelam banjir. Saya belajar kat UNI**. Mek ada dirumah sorang2. Rumah terputus hubungan. Mek umor 60 lebih duk sore dumoh. Mek sms malam tadi kato dio selamat tapi mek lapar. Beras dan makanan habis doh.sayo nok balik hntar makanan. Kesian ko mek. Cek lamo doh takdok (meninggal).
Wak: (tiba-tiba mata masuk habuk) huhuhuhu. Ni jalan balik kg boleh lalu ke?
Anak muda: boh. Kalu sayo kena berenang ke kg saya akan berenang untuk mek.
Wak: kali ni mata wak xmasuk habukbtapi kena cucuk ngan jarum besi.

Semoga Allah memudahkan urusan mu wahai anak muda. Respect wak kepada beliau.

Cerita di atas tidak berkaitan dengan gambar ini, namun anak muda ini memang dalam perjalanan pulang ke Kelantan ketika negeri ini mula-mula dilanda banjir pada Disember 2014.


**Posting ini membuatkan admin terus call keluarga dari Belanda ke Pasir Mas untuk bertanya khabar, biasa skype je.. tapi masa tu tak boleh skype sebabnya tiada elektrik dan gangguan internet.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...