SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Thursday, 19 March 2015

Legasi Mat Che Su : Siri Tokoh Kelantan

Allahyarham Mat Che Su

Pendahuluan
Bola Sepak merupakan sukan paling popular di Malaysia begitu juga di Kelantan. Kemeriahan sukan ini di Kelantan menjadi satu fenomena apabila satu padang bola telah diwujudkan serentak dengan penubuhan Kelantan Amateur Football Association (KAFA) pada 1946. Pada waktu itu sukan ini hanya dimainkan oleh pegawai-pegawai Inggeris sesama mereka, manakala rakyat Kelantan hanyalah penonton sahaja. Sukan ini akhirnya berkembang tahun demi tahun dan diikuti dengan penuh minat, pasukan ini juga pernah melahirkan beberapa pemain lagenda sekurang-kurangnya pada negeri Kelantan, antaranya dalah Mat Che Su.

Latar Belakang
Mohammad Che Su adalah nama penuh beliau namun lebih dikenali sebagai Mat Che Su. Beliau merupakan pemain kelahiran Jalan Gajah Mati, Kota Bharu dan antara pemain Kelantan yang berjaya membawa Kelantan ke perlawanan akhir Malayan Cup 1955 yang dikenali sebagai Piala Malaysia pada masa kini. Pada perlawanan tersebut pasukan Kelantan telah bertemu dengan pasukan Singapura dan ia berlangsung di Rifle Range Road, Singapore, menyaksikan pasukan Kelantan telah muncul sebagai Naib Juara buat pertama kali dalam sejarah bola sepak, saat itu nama Mat Che Su menjadi sebutan seluruh rakyat Kelantan kerana kejayaan mereka mara ke perlawanan akhir tersebut.

1969, beliau telah diamanahkan untuk menjadi jurulatih pasukan Kelantan dengan menyaksikan Pasukan Kelantan sekali lagi mara ke perlawanan akhir Piala Malaysia pada 1970 bertemu dengan Perak, dan muncul sebagai Naib Juara buat kali kedua dalam sejarah setelah tewas 2-0. Mat Che Su terus membimbing pasukan Kelantan sehingga tahun 1985 sebelum beliau berhijrah ke Sarawak. Semasa melatih pasukan Kelantan beliau telah berjaya melahirkan beberapa pemain bintang tanah air seperti Hamid Ramli, Kamaruddin Mohd Nor, Hashim Mustapha, Zahasmi Ismail dan Affendi Yussof.

Kejurulatihan
Kerjaya beliau sebagai jurulatih bola sepak bermula pada 1969 setelah diberi kepercayaan oleh KAFA untuk menerajui kejurulatihan pasukan Kelantan. Sekali berjaya mara ke perlawanan akhir Piala Malaysia 1970 dan beberapa kali menjuarai Piala Emas Raja merupakan pencapaian beliau dalam bidang kepakaran itu, selain itu beliau juga berjaya mencungkil bakat bola sepak Kelantan untuk diketengahkan keperingkat kebangsaan. 15 tahun lamanya beliau melatih pasukan Kelantan, akhirnya pada 1985, beliau telah berhijrah ke Sarawak untuk melatih pasukan negeri tersebut.

Di Sarawak beliau telah melatih satu pasukan yang baru yang dibentuk dan rata-rata terdiri dari pemain yang kurang berpengalaman. Beliau telah membentuk semula pasukan Sarawak pada waktu itu sehingga mampu bersaing dalam kancah Liga Semi Pro hingga mampu bersaing dengan pasukan bola sepak yang ada pada waktu tersebut. Bagaimanapun beliau tidak lama dengan pasukan Sarawak kerana telah menamatkan kontrak beliau bersama pasukan tersebut pada 1987 dan pulang semula ke Kelantan.

Gaya Rambut menjadi Ikutan 1968
Setelah lima tahun berehat dari melatih, beliau telah kembali semula dalam arena bola sepak tanah air dengan melatih pasukan Perlis pada 1992. Sepanjang tempoh setahun melatih pasukan Indera Kayangan itu, Mat Che Su berjaya membawa pasukannya menjuarai Piala Emas dan Piala Agong pada 1993 yang juga merupakan tahun terakhir beliau bersama dengan pasukan Perlis.

Zaman Kegemilangan
Dekad 50an hingga 60an, Mat Che Su merupakan ikon kepada arena bola sepak Kelantan sehingga gaya potongan rambut beliau menjadi ikutan anak muda pada masa tersebut dengan menamakan gaya rambut tersebut sebagai Gaya Mat Che Su. 

Satu penghormatan dari peminat buat beliau dan keperibadian beliau dalam arena bola sepak negeri menjadi sebutan ramai. Generasi kini sudah jarang mengenal lagenda bola sepak Kelantan ini kerana era beliau sudah lama berlalu. Namun generasi terdahulu masih mengkagumi ketokohan beliau dalam membangun bola sepak Kelantan. Lagenda bola sepak Kelantan yang rasi dengan genarasi kini adalah Hashim Mustapha yang juga pernah digilap oleh jurulatih Mat Che Su.

Kegemilangan bola sepak Kelantan kembali bersinar pada musim 2008 dan masih bergemerlapan hingga kini. Kemuncak prestasi pasukan Kelantan adalah pada tahun 2012 apabila muncul sebagai juara treble  dengan menjuarai Piala FA, Piala Malaysia dan Liga Super dan pada tahun tersebut pasukan Dikir Warriors telah menghasilkan lagu Legasi Mat Che Su.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...