SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Wednesday, 20 May 2015

Kenapa "KAMI" yang disasarkan??


"KELANTAN, satu nama yang cukup kami sayangi. Ia adalah negeri kami, tempat lahir kami malah disinilah nenek moyang kami mendirikan kehidupan yang kami warisi kini. Hati ini bagaikan disiat-siat, apabila orang mengeji dan menghina negeri kami."

Itulah perasaan penulis ketika membaca tajuk berita yang diterbitkan oleh surat khabar pojok KOSMO! yang memberi kesan negatif kepada orang-orang Kelantan terutama yang tinggal di luar Kelantan. Tajuk-tajuk berita diatas menggambarkan seolah-olah orang-orang Kelantan ini buruk perangainya, canggung tingkah lakunya.

Diakui ada rakyat Kelantan terlibat dengan jenayah, tetapi adakah patut nama NEGERI dikaitkan dalam kes yang dipaparkan dalam grafik di atas?

Ramai anak-anak KELANTAN yang menjadi teknokrat dan professional baik dalam sektor swasta mahupun sektor awam dan hal ini dimaklumi oleh semua rakyat Malaysia akan kecemerlangan orang Melayu yang berasal dari Kelantan. 

Apa yang sedang berlaku di media sosial saat ini adalah gerakan untuk memboikot pembelian akhbar KOSMO akibat tajuk-tajuk yang dipaparkan. Aksara KELANTAN sememangnya mempunyai rating yang tinggi dan mampu meningkatkan jualan, namun langkah akhbar KOSMO kali ini tidak mengena malah dijangka akan memberi kesan negatif kepada penjualan akhbar tersebut sekurang-kurangnya di Kelantan.

Adalah tidak wajar untuk menggunakan nama KELANTAN sesedap tulis demi melariskan jualan. 

"Yang Elok di PUJI  Yang Buruk di KEJI"

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...