SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Sunday, 10 May 2015

Adab dan Tertib Mengadap di Istana : Siri Orang Kito

Pendahuluan
Orang awam atau pihak Istana menggelar rakyatnya sebagai Orang Biasa mempunyai peraturan dan adab serta tertib yang perlu dipatuhi ketika dipanggil mengadap Baginda Sultan di Istana. Dewasa ini, adab dan tertib mengadap dipanggil dengan istilah moden iaitu protokol. Perkara ini dilakukan untuk membezakan pada kedudukan antara Raja dan Rakyat, ianya nampak membebankan bagaimanapun ini adalah kemestian yang harus dipatuhi sesiapa jua setelah menerima titah Tuanku Sultan.

Pematuhan kepada protokol ini menandakan penghormatan rakyat kepada Sultan yang memiliki negeri. Orang kebanyakkan bertemu serta berjumpa dengan rakan taulan juga mempunyai adab dan tertib tersendiri, sekurang-kurangnya sama-sama memberi dan menyahut salam diikuti jabatan tangan yang mesra, perkara ini menjadi lebih tertib sekiranya bertemu dengan Sultan.

Protokol sebegini juga diamalkan dalam Kesultanan Kelantan, bagaimanapun penulis tidak pasti adakah protokol mengadap baginda Sultan Muhammad V masih sama dengan apa yang kongsikan ini, atau sudah berubah. Namun sebagai perkongsian untuk pengetahuan semua rakyat Negeri Kelantan, maka admin kongsikan gambar-gambar ini. Ianya merupakan rakaman yang dibuat oleh Tan Sri Dato' Haji Abdul Mubin Sheppard mengenai protokol rakyat biasa di Kelantan mengadap baginda Sultan.
Sumber: Arkib Negara Malaysia

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...