SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Sunday, 24 May 2015

Suka Duka Final Piala FA 2015 : Siri Orang Kito


Pendahuluan
2014 dan 2015 merupakan tahun suram Kelantan yang juga popular dengan jolokan The Red Warrior dalam kancah bola sepak Malaysia. Cuma baru-baru ini, Kelantan dilihat cuba bangkit dari prestasi yang merundum semenjak tahun sudah. Dalam persaingan Liga Super, Kelantan kini berada di tangga ke 10 merupakan kumpulan bottom three liga yang pastinya tidak menggembirakan semua pihak.

Persaingan Piala FA 2015 memberi kegembiraan kepada seluruh penyokong baik di Kelantan mahupun perantau yang berada seluruh negara termasuk juga yang warga Kelantan yang berada di luar negara turut mengikuti rapat perjalanan pasukan ini semenjak awal saingan yang bermula Februari yang lalu. 

Perjalanan pasukan Kelantan tidak perlu direncanakan dalam penulisan ini kerana banyak sumber lain yang lebih berkredibiliti mengulas, membahas serta membincangkan hal pokok tersebut. Penulis ingin menyoroti golongan yang turut menjadi tulang belakang TRW selama ini iaitu Pemain ke-12 pasukan TRW.

Semangat
Kerancakan Liga Malaysia dilihat kembali menyinar apabila pasukan Kelantan muncul sebagai antara gergasi bola sepak Malaysia pada 2009. Seterusnya pasukan ini terus mencuri nama menerusi kontroversi yang berlaku keatas pihak pengurusan, kejurulatihan, penyokong dan pemain itu sendiri. Bermacam pasukan dan penyokong Kelantan telah lalui dan pasti semua orang mengingatinya.

Perkara inilah yang telah mematangkan seluruh penyokong Kelantan. Pemain dan Jurulatih silih berganti, yang akan tetap kekal adalah "Kita" penyokong. Tidak dinafikan prestasi pasukan secara keseluruhan turut memberi kesan kepada pasang surut sokongan penyokong, namun disudut hati penyokong tidak pernah meninggalkan pasukan, kerana bagi kami; buruk atau baik, kami hanya ada KELANTAN.

Tewas
Kita tewas dengan jaringan 3-1 kepada pasukan Lions XII, walaupun semangat melawan pemain-pemain membuak-buak, kita tetap gagal untuk menjaringkan gol untuk mengubah kedudukan, sebaliknya kita pula dibolosi. Namun, dalam bola sepak itu adalah normal dan biarlah pasukan kejurulatihan yang membuat post mortem... tiada siapa yang main bola untuk kalah. Sekalung TAHNIAH buat penyokong Kelantan yang hadir ke Stadium Nasional Bukit Jalil jauh dari seluruh pelusuk negara, terutama dari Tanah Serendah Sekebun Bunga. Anda sememangnya PENYOKONG yang SEJATI, kekalahan ini memang pahit namun ia amat bermakna untuk kita kenang.

Kepahitan ini dari kekalahan ini sebenarnya memberi 1001 pengajaran buat penyokong, pemain dan pengurusan. Sama-sama kita check in balance apa yang sudah kita lakukan untuk THE RED WARRIOR sebelum dan selepas FINAL PIALA FA 2015 ini. Apa pun jangan pernah berhenti MENYOKONG ... Kita masih ada:

LIGA SUPER & PIALA MALAYSIA 2015

GOMO KELATE GOMO!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...