SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Friday, 13 December 2013

PATANI-KELANTAN : EPISOD 7 – TUAN BESAR KERABAT KELANTAN KE-2 PEMERINTAH PATANI

Pendahuluan
Episod-episod awal (1-4) kami ada nyatakan bahawa kerabat Kelantan Pertama pernah memeritah Patani semenjak kemangkatan Raja Kuning di mana Raja Sakti telah menaiki takhta Patani setelah berjaya menghalau Siam dari terus mencengkam Patani yang waktu itu menghadapi masalam dalam negeri yang tidak mempunyai perwaris takhta yang sah.

Raja Sakti telah naik takhta Patani pada 1649 hinggalah anakandanya iaitu Raja Omar turun dari takhta Patani kerana tidak mendapat sokongan daripada para pembesar dan sebilangan besar  raja-raja yang bersekutu di bawah Patani pada 1670.

Disimpulkan disini bahawa Kerabat Kelantan memerintah Patani hanya  21 tahun sahaja, kemudian ianya ditabdbir oleh Pembesar dan Ulama yang melantik Raja dari kalangan 43 negeri yang  bersekutu di Patani. Hinggalah Patani dipecahkan oleh Siam kepada 7 buah negeri, mereka telah melantik Tuan Sulong (1809-1832), anak Raja Bendahara Kelantan, Long Jenal. Namun, Tuan Sulong juga bangkit menentang Siam dan beliau telah disingkirkan dari takhta Patani pada 1831.

Kemudian Siam telah melantik Nik Yusuf yang berasal dari Grisek sebagai Raja Patani (1832-1842). Sewaktu pemerintahan beliau, rakyat Patani bangkit menentang Siam sekali lagi pada 1838 namun telah dipatahkan oleh Siam, mereka mendapati Nik Yusuf tidak terlibat dan telah melantik beliau menjadi Raja Jering berikutan kematian Nai Him Sai. Siam telah melantik Tuan Besar  Tun Ahmad,Raja Kampung Laut dan bekas Perdana Menteri Kelantan sebagai Raja Patani. Bermula 1838 hingga 1842 hingga 1902, Patani telah diperintah oleh Tuan Besar dan keturunnya. Maka bermulah Dinasti Kelantan 2 memerintah Patani selepas 242 tahun yang kali terakhir pada 1670 setelah Raja Omar turun takhta Patani.

Perang Saudara di Kelantan
Perlatikan Tuan Besar sebagai Raja Patani sebenarnya berpunca daripada pergolakan politik  yang berlaku di Kelantan pada 1838-1839 yang dikenali sebagai Perang Saudara II. Peperangan ini berlaku berpunca daripada perebutan takhta Kelantan antara Long Senik Mulut Merah juga Sultan Muhammad II dengan Tuan Besar Tun Ahmad, Raja KampungL Laut.

Sultan Muhammad II pada asasnya telah diiktirah oleh Siam sebagai Sultan Kelantan namun baginda  masih curiga dengan penglibatan Tuan Besar dalam politik Kelantan. Baginda menganggap Tuan Besar sebagai pencabar utama terhadap kedudukannya sebagai Sultan kerana hubungan Tuan Besar dengan Long Jenal yang juga musuh politiknya.

Pada perkiraan Sultan Muhammad II, selagai Tuan Besar tidak disingkirkan selagi itulah takhtanya tidak kukuh. Bertitik  tolak dari perkiraan itulah Tuan Besar tidak dilantik ke sebarang jawatan penting dalam kerajaan. Walaupun terdapat ura-ura untuk melantik Tuan Besar ke jawatan Raja Bendahara namun tiada bukti menunjukkan bahawa jawatan itu ditawarkan kepada Tuan Besar secara rasmi. Sebaliknya jawatan tersebut diisi oleh orang yang bukan dari golongan kerabat sepanjang pemerintahan Sultan Muhammad II. Baginda Sultan juga menafikan hak Tuan Besar ke atas Kampung Laut, hal ini telah membuatkan penentangan bersenjata secara bersemuka di antara Sultan Muhamad II dengan Raja Kampung Laut,Tuan Besar.

Semenjak 1785 Kelantan dan Terengganu terpaksa membayar ufti kepada Siam berikutan kejatuhan Patani kerana sebelum itu dua negeri ini berada dalam naungan Patani. Secara automatik dua negeri ini juga berada di bawah naungan Siam. Jadi apabila tercetusnya perang saudara di Kelantan ini, kedua-dua pihak yang bertelagah telah meminta bantuan Siam untuk menyebelahi mereka. Pertengahan 1839, Phraya Phipath telah menghanta wakilnya ke Kelantan untuk mendamaikan konflik mereka, namun usaha itu menemui jalan buntuk. Pada 7 Julai 1839, Siam sekali lagi menghantar wakil bersama-sama dengan sebilangan anggota tentera Phraya Chaiya. Ketua delegasi itu telah memaksa mereka berdua menghentikan peperangan itu dan berangkat ke Songkhla untuk menyelesaikan pertikaian mereka.

Sultan Muhammad II dan Tuan Besar telah berangkat ke Songkhla. Bagaimanapun, Gabenor Songkhla telah meminta Tuan Besar ke Bangkok untuk berunding dengan Raja Siam, Raja Rama III (1824-1851) mengenai masalah tersebut. Sebenarnya ini hanyalah helah Siam dalam menamatkan perang saudara yang nyata merugikan. Siam sebenarnya lebih menyokong Sultan Muhammad II. Sepanjang Tuan Besar berangkat ke Bangkok, angkatan Sultan Muhammad II dengan sokongan Phraya Chaiya telah menyerang kubu Tuan Besar, menjelang Ogos 1839, Sultan Muhammad II telah berjaya menumpaskan penentangnya.

Raja Rama III
Ketika Tuan Besar di Bangkok, Raja Rama III telah menawarkan jawatan Raja Patani kepada Tuan Besar
sebagai penyelesaikan kepada pertikaian yang berlaku di Kelantan. Tawaran itu dikeluarkan kerana pada waktu itu takhta Patani kosong kerana Raja Patani waktu itu, Nik Yusuf telah dilantik menjadi Raja Jering. Pada awalnya, Tuan Besar agak keberatan untuk menerima jawatan itu kerana memandangkan kuasanya sebagai Perdana Menteri telah berkurangan dan ramai pengikutnya telah berpaling tadah, beliau akhirnya menerima jawatan itu.

Pada pertengahan 1842, Tuan Besar dan pengikutnya yang setia telah berangkat ke Patani. Dengan itu, tertubuhlah wangsa Tuan Besar di Patani. Setelah disahkan oleh Raja Rama III sebagai Raja Patani, Tuan Besar telah menukar namanya kepada Sultan Muhammad dan memakai gelaran Phya Pipik Pakdi.

Hak Autonomi
Semasa perlantikan Tuan Besar sebagai Raja Patani. Siam telah mengubah dasar pemerintahannya terhadap negeri-negeri Melayu. Siam telah memberi hak autonomi kepada raja-raja Melayu yang memerintah di negeri-negeri yang baru dibentuk tanpa campur tangan pegawai-pegawai Siam. Raja-Raja Melayu dibawah naungannya hanya dikehendaki menghantar bunga Emas dan Perak setiap tiga tahun sekali ke Bangkok dan berikrar tidak akan menderhaka kepada kerajaan Siam.

Perubahan dasar pemerintahan ini berikutan Raja Rama III mahu mengekalkan keamanan di Selatan yang menjadi naungannya. Perkara ini dilakukan untuk meredakan kebangkitan Raja-Raja Melayu yang mahu bebas dari cengkaman Siam. Selain dari itu, dalam pemberontakan yang berlaku pada 1838, Siam pernah menerima surat dari Borham, Gabenor Negeri-Negeri Selat yang mengingatkan agar mengelakkan kekacauan dari berterusan. Ternyata, keputusan Siam ini telah berjaya mengekalkan keamanan di negeri-negeri Melayu Patani dan Kedah.

Keamanan ini dikecapi sepanjang pemerintahan Sultan Muhammad (1842-1856) dan dua orang penggantinya, Tengku Puteh (1856-1881) dan Tengku Besar (1881-1890). Bagaimanapun semasa pemerintahan Tengku Sulaiman Syarifuddin (1890-1898), Chulalongkorn, Raja Siam melakukan reformasi pentadbiran dengan memperkenalkan sistem Thesaphiban.

Di bawah sistem ini, kuasa autonomi Raja-Raja Melayu telah ditarik semula, menyebabkan Raja-Raja Melayu hilang kedaulatan mereka. Tindakan Raja Siam ini telah menimbulkan konflik baru di Patani hingga menyebabkan Tengku Abdul Kadir Kamaruddin,Raja Patani  telah ditahan oleh Siam pada 1902.Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...