SELAMAT DATANG KE HALAMAN BLOG RASMI PPSK [PPM-006-03-22032013]

Monday, 18 November 2013

Sultan Muhammad IV 1900-1920


Almarhum Sultan Muhammad IV
Tuan Long Senik atau Sultan Muhammad IV ialah putera Long Kundur Baginda telah dilantik sebagai Raja Kelantan pada tahun 1897 semasa pemerintahan Sultan Ahmad. Baginda telah menaiki takhta pada tahun 1900 tetapi hanya mula memakai gelaran Sultan, pada tahun 1910, setelah menandatangani perjanjian dengan British untuk mengiktiraf baginda sebagai Sultan Kelantan dengan syarat baginda menerima Penasihat British. Baginda memerintah sehingga tahun 1920.

Dalam zaman pemerintahan baginda Kelantan mencapai kemajuan yang pesat dalam bidang rohani dan jasmani yang menuju kearah permodenan, dengan sistem pemerintahan yang lebih demokrasi, kemas dan teratur dengan pembukaan pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah yang menjadi asas yang kukuh untuk Kelantan berkembang maju di zaman-zaman berikutnya.

PENYELESAIAN PERTIKAIAN DALAMAN
Semasa pemerintahan baginda, pertikaian dalaman berkaitan pewaris takhta dan jawatan dalam kerajaan yang berlarutan sejak zaman pemerintahan Sultan Muhammad III telah berjaya ditangani melalui beberapa langkah yang diambil baginda. Baginda telah menyusun semula Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri. Anggota majlis mesyuarat itu terdiri daripada raja sebagai pengerusi dan kerabat diraja dan orang-orang berpengaruh seperti berikut:-

 1. Raja Kelantan (Tuan Long Senik bin Sultan Muhammad III)
 2. Raja Muda Kelantan (Tengku Zainal Abidin bin Sultan Muhammad III)
 3. Tengku Sri Indra (Tengku Ismail bin Tuan Long Senik)
 4. Tengku Petra Dalam Kebun (Tengku Abdul Jaafar bin Sultan Muhammad II)
 5. Tengku Chik Penambang (Tengku Chik bin Tengku Bongsu Bin Tengku Temenggong Long Tan Bin Sultan Long Yunus)
 6. Tengku Sri Maharaja (Tengku Long Mahmud bin Sultan Ahmad)
 7. Tengku Petra Semarak (Tengku Long Idris bin Sultan Ahmad)
 8. Tengku Sri Perkerma Raja (Tengku Long Sulaiman bin Sultan Ahmad)
 9. Tengku Temenggung (Tengku Long Salleh bin Sultan Ahmad
 10.  Tengku Besar Indra Raja (Tengku Besar Tuan Yusoff bin Sultan Ahmad)
 11. Tengku Bendahara (Tengku Chik Tuan Abdullah bin Sultan Ahmad)
 12. Datuk Menteri (Nik Hassan bin Mohd Salleh}
 13. Mufti

CAMPUR TANGAN ASING

Perluasan Kuasa Siam
Pertikaian dalaman yang berlarutan sejak pemerintahan Sultan Muhammad III dan Sultan Mansur telah memberi ruang pada Kerajaan Siam untuk meluaskan semula pengaruh di Kelantan. Langkah Tuan Long Senik yang meminta bantuan Siam semasa proses peralihan kuasa selepas kemangkatan Sultan Mansur meningkatkan lagi pengaruh Siam. Siam telah membantu Tuan Long Senik dengan menghantar seorang pesuruhjaya, sebuah kapal perang dan askar ke Kota Bahru.

Perluasan Kuasa British
Selain Siam, pihak British juga berusaha untuk meluaskan pengaruh di Kelantan dengan campur tangan di dalam peralihan kuasa Sultan sejak kemangkatan Sultan Ahmad. Walaubagaimanapun, usaha tersebut dilakukan secara halus kerana British masih terikat dengan Perjanjian Burney 1826 yang ditandatangani dengan Siam.

Permulaan Sistem Penasihat
Pada tahun 1902, Siam dan British telah menandatangani perjanjian baru yang dikenali sebagai Perjanjian Siam British 1902. Berikutan perjanjian ini, Kelantan telah dipaksa untuk mendatangani Perjanjian Siam Kelantan 1902 yang membolehkan Siam melantik seorang penasihat berbangsa British di Kelantan.[8] Pada 25 Julai 1903, W. A. Graham, Penasihat Siam untuk kerajaan Kelantan, H W Thomson, Penolong Penasihat dan Mom Chao Charoon, Timbalan Pesuruhjaya Monthon Nakorn Sri Tammarat, tiba di Kelantan bagi menandakan bermulanya sistem penasihat.

PERKEMBANGAN NEGERI

Semasa Zaman Penasihat Siam (1903-1909)
1904 : Pasukan polis Kelantan dibesarkan dengan anggota berjumlah kira-kira 200 orang yang separuh daripadanya di lengkapi dengan senjata moden iaitu rifel. Mereka ditempatkan di Balai Polis Pusat di Kota Bahru dan 5 balai kecil.

1904 : sebuah bangunan sekolah Melayu telah dibina di Padang Bank (Padang Merdeka), Kota Bharu. Ianya dikendalikan oleh Dato ‘Mohd Ghazali bin Mohd Ariffin yang kemudiannya menjadi Pengarah Pelajaran Pertama Kelantan (1922-1930).

1905: beberapa buah mahkamah telah ditubuhkan di Kota Bharu, iaitu Mahkamah Tinggi atau Mahkamah Balai bertempat di Istana Balai Besar. Mahkamah Tengah dan Rendah di MAIK, Kelantan di Jalan Sultan dan sebuah Mahkamah Rendah telah didirikan di Batu Mengkebang Ulu Kelantan.

1906: Kerajaan Negeri Kelantan dengan persetujuan Sultan Muhammad ke IV telah mengeluarkan wang sendiri yang dipanggil pitis untuk kegunaan orang ramai. Pitis ini diperbuat daripada timah berbentuk bulat berkeping dan berlubang, bernilai 5 keping bersamaan 1 sen.

1907: sebuah pasar telah dibina di kawasan Jalan Post Office Lama (sekitar Hotel Diamond Puteri) di tepi Sungai Kelantan. Pasar ini telah dirobohkan pada tahun 1930an setelah pasar baru di Jalan Temenggong dan Dato Pati dibina.
Semasa Zaman Penasihat British (1909-1920)

16 Julai 1910: Kerajaan Kelantan telah siap membina sebuah Jambatan merentangi Sungai Keladi menghubungkan Bandar Kota Bharu dengan kawasan-kawasan tepi pantai dikenali dengan Gertak Mason mengambil sempena nama Penasihat British.

1913 : Jalan Keretapi menghubungkan Tumpat dengan Bukit Remah di Tanah Merah, Kelantan siap dibina. Pembinaan jalan keretapi ini adalah hasil rundingan Sultan Muhammad Ke IV dengan Kerajaan Negeri Melayu Bersekutu.

1914: telah dibina jalan keretapi dari Tumpat ke Thailand.

24 Disember 1915 : Sultan Muhammad IV telah menubuhkan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan, sebuah institusi keagamaan yang tertua di negara ini. Tujuan utamanya ditubuhkan ialah untuk mengembangkan syiar Islam dengan lebih teratur.

Julai 1916 : Sultan Muhammad IV telah bersetuju dan berkenan menggunakan gelaran Darulnaim untuk negeri Kelantan dengan sebutan Kelantan Darulnaim.


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...